Nikad nije dovoljno pisati i govoriti o higijeni zubi i zubnog mesa, pogotovo ako se uzme u obzir činjenica da svaki Hrvat kupi samo jednu četkicu za zube godišnje. Uz to, zube Hrvati peru puno kraće i rjeđe nego što to stomatolozi preporučuju. Naime, prosječno u životu na pranje zuba potrošimo 38, a trebali bi čak 122 dana. Zato se i u ovom blogu bavimo higijenom, točnije pravilnim odabirom četkice i paste za zube.

Četkica treba biti medium čvrstoće, ali…

Prvi preduvjet redovite i temeljite higijene zubi i usne šupljine je odabir pravilne četkice za zube. Uvijek je dobro da se prilikom odabira četkice za zube konzultirate sa svojim stomatologom kako bi vam on preporučio idealnu četkicu za vas. Vrlo često pacijentima preporučujemo kupovinu četkice koja ima vlakna srednje čvrstoće, točnije medium četkice. No, kod nekih je slučajeva u kojima je zubno meso osjetljivije moguće koristiti i soft četkicu za zube, ali je tehnika i način četkanja malo drugačiji.

Koju god čvrstoću vlakana kod četkice za zube odaberete vrlo je bitno da je njezina glava mala kako biste njome mogli doseći sva mjesta u ustima. Kod odabira četkice zaista nije važan njezin proizvođač, mnoge su četkice od samo dva do tri eura jednako kvalitetne kao i one skuplje. Isto tako treba spomenuti da je bitno četkicu koristiti svakodnevno, a mijenjati je svaka dva do tri mjeseca.

Fluor u pastama za zube je poželjan

S druge strane, jedino što bi kvalitetna pasta za zube trebala sadržavati je fluor. Iako mnogi misle da je fluor u pastama za zube opasan, one zaista sadržavaju vrlo male količine fluora te se on tijekom pranja zubi i pljuvanja nakon pranja ne zadržava u tijelu. Potrebno je reći kako se prije, a katkad se to događa i danas u nekim sredinama, voda fluoridira te je u takvom načinu korištenja fluor koji se unosi u tijelo opasan.

No on je u pastama za zube potpuno bezopasan. Što se tiče količine paste za zube koju je potrebno nanijeti na četkicu, tada govorimo o veličini zrna graška. Ta je količina paste sasvim dovoljna da se temeljito očetkaju zubi.

Jedno ćete na ovaj način pranja zubi te uz redovite kontrole te čišćenja zubnog kamenca, održavati svoje zube zdravima. Ako imate još dodatnih pitanja, naši doktori vas čekaju na konzultacijama i pregledu koji možete rezervirati na +385 98 9050 590 ili putem online obrazca.