Osmijeh – prva stvar koju primjetimo na drugima. No, svjedoci smo da mnogi od nas skrivaju osmijeh ili ga se sramimo. Vrlo je često to tako jer nam se ne sviđa izgled, boja ili položaj naših zubi. U onim drastičnim slučajevima kad osobama nedostaje zub ili u slučaju bezubosti, ne samo da se osmijeh skriva te da dolazi do velikog gubitka samopouzdanja, već se u tijelu javljaju i mnogi drugi zdravstveni problemi.

Nedostatak jednog ili više zuba uzrokuje velike probleme s kosti u čeljusti koja tijekom dugogodišnjeg nedostatka zubi gubi volumen. No, uz nedostatak i gubljenje zubi vežu se problemi sa srcem. Kako biste sve to izbjegli vrlo je važna pravovremena reakcija te odlazak stomatologu. Nakon samog pregleda i utvrđivanja stanja te rendgenske dijagnostike koja utvrđuje kvalitetu i količinu kosti u čeljusti, možemo krenuti s rješavanjem svih problema sa zubima.

UGRADNJA IMPLANTATA TRAJE SAMO 15 MINUTA

Kod nedostatka zuba idealno fiksno rješenje je ugradnja implantata. Ona podrazumijeva ugradnju titanskog vijka u kost čeljusti na koji se postavlja nadomjestak, tj. abutment na koji se postavlja krunica, popularno poznata kao navlaka za zube. Tako dobiven cijeli novi zub predstavlja suvremeno rješenje ako vam nedostaje jedan ili nekoliko zubi u nizu.

“Ugradnja je bezbolna, jednostavna i brza. Iako sve traje samo 15-ak minuta, sve se obavlja u visoko kontroliranim uvjetima. Pacijenti mi često nakon zahvata kažu da ništa nisu osjetili i da nisu mogli vjerovati da je sve tako brzo gotovo. Realno, prije završimo nego počnemo”, ističe naš Marko Šlat, dr. med. dent.

 

ŠTO NAKON UGRADNJE IMPLANTATA?

Ugradnja zubnog implantata je samo početak, nakon nje je potreban period od četiri od pet mjeseci, ovisno o čeljusti, da se implantata sjedini s kosti. Taj proces zovemo oseointegracija i u tom periodu je posebno važno održavati pravilnu, temeljitu i redovitu higijenu zubi. Kako je svaki slučaj potpuno individualan, vrlo je važno slijediti upute naših stručnjaka nakon ugradnje implantata kako bi se sve eventualne poteškoće svele na minumum. 

“Taj je period integracije implantata vrlo bitan. Tu dolazi do izražaja i iskustvo te profesionalnost doktora koji ugrađuje implantat. Bitan je odabir implantata, pozicija implantata te savjeti koje dajemo pacijentima nakon tretmana. Mi stomatolozi znamo prepoznati eventualne poteškoće u higijeni zubi već na samom pregledu i vrlo je bitno da nas pacijenti slušaju kako bi cijeli proces prošao bez probleme”, rekao nam je naš dr. Šlat te dodaje kako u našoj poliklinici koristimo samo premium implantate. 

Po završetku oseintegracije, pacijent dolazi na otisak za izradu krunice, tj. zuba koji se fiksira na implantat.

HIGIJENA ZUBI JE NAJVAŽNIJA

“Ljudi misle da jednom kad dobiju implantat da više ne moraju prati zube i da je to to, ali nije. Nakon same ugradnje implantata i dobivanja krunice, a to stalno napominjem, vrlo je bitno da se zubi peru dva puta dnevno po minimalno dvije minute. Isto tako, potrebno je prostore između zubi čistiti onim malim interdentalnim četkicama ili zubnim koncem. Uz to, redovite kontrole su ključ uspjeha za savršen osmijeh”, ističe za kraj dr. Šlat.

Ako i vi muku mučite s nedostatkom zuba ili samo želite doznati možete li dobiti zubne implantate, javite nam se i rezervirajte besplatan pregled u našoj Poliklinici pozivom na broj +385 98 9050 590 ili putem online forme.